Suurin osa nauttii teensä pussiteen muodossa, mutta tiedätkö mitä eroa on pussiteellä ja lehtiteellä? Lyhyesti tiivistettynä hyvinkin paljon! Suurimmat erot tulevat laadussa, valmistustavassa sekä maussa. Sukelletaan seuraavaksi tarkemmin siihen, miksi lehtiteetä pidetään teen ystävien keskuudessa parempana vaihtoehtona ja miksi pussitee on arkinen, mutta käytännöllinen valinta.
Laatu
Suurin osa teepusseista sisältää joko pölyksi tai pieniksi murusiksi jauhettuja teelehtiä, jotka ovat usein teetuotannon sivutuotteita. Kun teelehdet murskataan näin pieniksi, ne menettävät suuren osan eteerisistä öljyistään, jotka ovat teen monimuotoisten makujen ja aromien takana. Pussiteet ovat yleensä massatuotettuja, ja niiden kohderyhmänä ovat satunnaiset teenjuojat, minkä vuoksi käytetty tee on usein laadultaan heikompaa.
Lehtitee, jota kutsutaan myös irtoteeksi, sisältää sen sijaan yleensä joko kokonaisia tai osittain murrettuja teelehtiä. Nämä mahdollistavat syvemmät ja vivahteikkaammat makuelämykset, sillä kokonainen lehti säilyttää makunsa paremmin. Laadukkaimmat ja parhaimmat teepensaan lehdet eivät käytännössä koskaan päädy pussiteeksi, vaan ne säästetään nimenomaan lehtiteeksi.
Valmistustapa
Pussiteen haudutus on suurimalle osalle tuttua, pussi kuppiin ja kuumaa vettä päälle. Pussiteen haudutusaika on yleensä lyhyempi kuin lehtiteen, koska se sisältää teepölyä tai pienempiä teelehtien murusia, joista maku vapautuu paljon nopeammin kuin isoista teelehdistä. Nykyisin on olemassa myös pyramidin muotoisia teepusseja, joissa voi olla myös suurempia teelehtien palasia, mutta näissäkään ei ole tarpeeksi tilaa teelehdille avautua kunnolla haudutuksen aikana. Yksi vinkki pussiteen käyttöön on se, että teepussia ei kannata haudutuksen lopuksi kiertää teelusikan ympärille ja puristaa viimeisiä tippoja kuppiin. Tämä toimenpide nimittäin vapauttaa ylimääräisiä tanniineja, jotka tekevät teestä kitkerän ja karvaan makuista.
Lehtiteen haudutuksessa voi käyttää monia eri vaihtoehtoja. On kertakäyttöhaudutuspusseja, teepalloja, teesiivilöitä tai teen voi hauduttaa myös suoraan teepannussa. Jos hauduttaa teetä vain itselleen, on paras vaihtoehto käyttää teesiivilää. Siinä lehdillä on riittävästi tilaa avautua ja sen myötä vapauttaa kaikki makunsa. Haudutuksen jälkeen teesiivilän voi laittaa odottamaan seuraavaa haudutusta tai tipauttaa lehdet biojätteeseen, jonka jälkeen teesiivilä on helppo puhdistaa vesihanan alla. Teepallojen käyttöä emme suosittele, sillä ne ovat yhtä ahtaita kuin teepussit ja lisäksi pallon välistä karkaa usein teelehtiä teen sekaan. Puhdistus on myös hankalampaa verrattuna teesiivilään.
Pussiteetä et juuri koskaan voi hauduttaa kuin yhden kerran, sillä makua ei enää irtoa ensimmäisen haudutuksen jälkeen. Tämä ei päde lehtiteehen. Samaa lehtiteetä voit hauduttaa jopa viisikin kertaa ja silti maku on viimeiselläkin haudutuskerralla erittäin miellyttävä ja monivivahteinen. Erityisesti maustamattomat lehtiteet tulisikin hauduttaa useamman kerran, jotta et jää paitsi hienoista makuelämyksistä.
Maku
Kuten jo edellä mainittiin, pussitee vapauttaa haudutuksessa makunsa hyvin nopeasti. Tämä johtaa usein yksinkertaisempiin ja väljempiin makuelämyksiin. Pussiteen osalta on myös riskinä, että tee kitkeröityy helpommin, sillä pienet teelehtien palaset vapauttavat tanniineja nopeammin. Pienet teelehtien palaset eivät myöskään tarjoa teen todellista makukirjoa, koska monet teen vivahteet vaativat pidemmän haudutusajan ja tilaa lehdille avautua.
Lehtitee tarjoaa rikkaamman ja monipuolisemman makuelämyksen. Koska lehdet ovat kokonaisia tai suuria, niiden sisältämät eteeriset öljyt ja aromit säilyvät paremmin. Tämä johtaa syvällisempään ja vivahteikkaampaan makuun, joka kehittyy haudutuksen aikana ja usein muuttuu seuraavilla haudutuskerroilla.
Luomuteen yhtenä suurena plussana myös maun kannalta on se, että teen mahdolliseen maustamiseen käytetään ainoastaan luontaisia aromeja. Ei-luomuteen maustamiseen voidaan käyttää keinotekoisia makeutusaineita ja aromeja ja eron huomaa selvästi. Keinotekoiset makeutusaineet/aromit ovat yleensä maultaan voimakkaampia, mutta tarjoavat yksipuolisemman makuelämyksen ja jättävät usein suuhun ikävän jälkimaun. Luontaiset aromit ja makeutusaineet tarjoavat syvällisemmän makuelämyksen ilman keinotekoista jälkimakua.
Muita seikkoja
Pussiteetä pidetään yleisesti halvempana vaihtoehtona kuin lehtiteetä, mutta tarkasteltaessa kilohintaa ei asia läheskään aina ole näin. Tämän lisäksi on hyvä muistaa, että samaa lehtiteeannosta voit hauduttaa useamman kerran, jolloin yhden kupillisen hinta tippuu entisestään alemmas.
Teepussien valinnassa kannattaa olla tarkkana. Monet pussiteet, erityisesti pyramidipussit, saattavat nimittäin sisältää muovia. Kun nämä teepussit joutuvat kosketuksiin kuuman veden kanssa, ne voivat vapauttaa mikromuoveja juomaan, jotka eivät ole terveydelle hyväksi. Lehtitee sen sijaan on puhtaampi ja kestävämpi valinta – se ei sisällä mikromuovia, ja sen voi turvallisesti hauduttaa esim. teesiivilässä ilman huolta mahdollisista haitallisista mikromuovijäämistä.
Lehtiteen yksi merkittävä ekologinen etu on myös sen pienempi pakkausmateriaalin tarve. Koska lehtitee ei vaadi yksittäisiä pusseja, siitä syntyy vähemmän jätettä, mikä tekee siitä ympäristöystävällisemmän vaihtoehdon.
Yhteenveto
Pussitee on nopea vaihtoehto kiireiseen arkeen, mutta lehtitee tarjoaa syvällisemmän ja vivahteikkaamman haudutuskokemuksen niille, jotka arvostavat laatua ja monipuolista makuelämystä. Lehtitee kestää useita haudutuksia, tuo esiin erilaisia makuvivahteita ja on usein ekologisempi ja taloudellisempi valinta pitkällä aikavälillä. Vaikka pussitee toimii hyvin arkipäivän nopeissa tilanteissa, lehtitee nostaa teenjuonnin aivan uudelle tasolle.